ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Φαρμακείο και εργασιακή εξάντληση - 5 ενδείξεις και η αντιμετώπισή τους

Φαρμακείο και εργασιακή εξάντληση - 5 ενδείξεις και η αντιμετώπισή τους

Ο πολύ σημαντικός ρόλος των ορμονικών ανισορροπιών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στην αντιμετώπιση του προβλήματος

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το άγχος στον χώρο εργασίας είναι ένα κοινό πρόβλημα, με το 79% του εργατικού δυναμικού να λέει ότι βιώνει συχνά άγχος που σχετίζεται με την εργασία, με 13,7 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες να χάνονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κοστίζοντας στην οικονομία 28,3 δισεκατομμύρια £ ετησίως. Λιγότερο από τους μισούς ένιωσαν ότι τους δόθηκε η σωστή υποστήριξη και το 84% βίωσαν εξάντληση. Ωστόσο, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνθηκε άνετα να μιλήσει στο αφεντικό τους σχετικά με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος στο χώρο εργασίας, το οποίο μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, όπως ο φόρτος εργασίας, οι προθεσμίες, οι πολλές ώρες εργασίας, οι κακές συνθήκες εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις, που εκδηλώνονται με πολλά διαφορετικά σωματικά συμπτώματα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν επίσης να εκδηλωθούν σε ορισμένα από τα συμπτώματα του στρες, τα οποία μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες. Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό να κατηγορούμε για όλα αυτά τα συμπτώματα το στρες, υπάρχουν κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται στον εργασιακό χώρο που μπορεί να συνδέονται με ορμόνες.

 

Ακολουθούν 5 κοινές αιτίες και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το προσωπικό ενός φαρμακείου βιώνει εξάντληση:

  1. Παρατεταμένο «Σύνδρομο του απατεώνα»*

Παρόλο που όλοι μπορούμε να βιώσουμε κατά καιρούς έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές μας -ειδικά για τους νέους φαρμακοποιούς που απλώς εγκλιματίζονται στους εργασιακούς τους ρόλους- μια παρατεταμένη έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία διαφορετική κατάσταση. Ακόμη και για έναν έμπειρο φαρμακοποιό η έλλειψη αυτοπεποίθησης του ίδιου ή του εργοδότη του μπορεί να είναι ο ένοχος της επαγγελματικής του εξουθένωσης.

  1. Αϋπνία

Η αϋπνία είναι σύνηθες σύμπτωμα στρες και εξουθένωσης, το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει, αλλά αν εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα του εμμηνορροϊκού κύκλου, θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία. Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης -φάση μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο (εφόσον φυσικά δεν υπάρχει εγκυμοσύνη), τα επίπεδα προγεστερόνης είναι σε άνοδο και, θεωρητικά, θα πρέπει να εξισορροπούνται με τα οιστρογόνα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες υποφέρουν από μία κατάσταση κυριαρχίας των οιστρογόνων, που σημαίνει ότι τα δύο δεν συγχρονίζονται. Η προγεστερόνη είναι μια ηρεμιστική, καταπραϋντική ορμόνη που είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον ύπνο, επομένως εάν οι γυναίκες δεν έχουν τη προγεστερόνη σε ισορροπία με τα οιστρογόνα, αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει αγρυπνία τις νύχτες κατά την εβδομάδα πριν από την περίοδό τους.

  1. Χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Πριν σκεφτείτε ότι ένας υπάλληλος αποδεσμεύεται ή δεν δίνει το 100%, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα οποιασδήποτε από τις ορμόνες του φύλου μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, όπως και μείωση των ορμονών του θυρεοειδούς. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους υπαλλήλους να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και επίσης επηρεάζει αρνητικά το γενικό ηθικό της ομάδας.

  1. Έλλειψη εστίασης/εγκεφαλική ομίχλη

Η άντληση των ορμονών του στρες σημαίνει ότι το σώμα δίνει τη δύναμη του εγκεφάλου στο πίσω μέρος, επομένως αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα εξουθένωσης. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων ή αυτή η πολύ σημαντική ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη -μια συχνή κατάσταση που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σύγχυσης και μειωμένου βαθμού πνευματικής διαύγειας- και έλλειψη εστίασης, οδηγώντας σε προβλήματα που σχετίζονται με την απόδοση. Πολλές γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση - η χρονική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους της Κλιμακτηρίου της και πριν την Εμμηνόπαυση της- ή στην εμμηνόπαυση παραπονιούνται για εγκεφαλική ομίχλη, μερικές μάλιστα εγκαταλείπουν τη δουλειά τους εξαιτίας της, επομένως είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα που πρέπει να εξεταστεί.

  1. Αλλαγές διάθεσης

Παρατηρήσατε ότι ένας από τους φαρμακοποιούς σας έχει αποπάρει έναν άλλο συνάδελφο ή πελάτη σε περισσότερες από μία περιπτώσεις; Η ευερεθιστότητα μπορεί να είναι ένα κυρίαρχο σημάδι εξουθένωσης. Παρά τις καλύτερες προθέσεις, η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να εκδηλωθεί ως επικριτική και κυκλοθυμική συμπεριφορά.

 

Το υπερβολικό και παρατεταμένο άγχος/burnout σε ένα φαρμακείο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, την ικανοποίηση από την εργασία, την παραγωγικότητα και τη γενική ευημερία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα «φαινόμενο χιονοστιβάδας» με τους άλλους εργαζόμενους να αποθαρρύνονται επίσης. Λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για να προσεγγίσουν το άγχος στο χώρο εργασίας;

  • Προωθήστε μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στην προσωπική τους ευημερία και να αποφύγουν την υπερκόπωση. Αυτό μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για κάθε εργαζόμενο, π.χ. ευέλικτη εργασία ή επιπλέον διακοπές.
  • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να αναζητούν υποστήριξη από τους συναδέλφους και τη διοίκηση όταν τη χρειάζονται, ενισχύοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που προωθεί τη θετική επικοινωνία, τη συνεργασία και την ομαδική εργασία.
  • Παρέχετε κατάλληλη εκπαίδευση και ανάπτυξη για να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν αποτελεσματικά το άγχος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεξιότητες διαχείρισης χρόνου ή τεχνικές διαχείρισης του άγχους.
  • Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση είναι το νούμερο ένα πράγμα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας, καθώς η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση του στρες και των ορμονών μας. Η παροχή πρόσβασης σε γυμναστήριο ή ομαδικά προγράμματα φυσικής κατάστασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προωθήσετε τη σωματική δραστηριότητα στο χώρο εργασίας.
  • Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε τους υπαλλήλους για τη σκληρή δουλειά και τη συνεισφορά τους στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να τονώσει το ηθικό, παρέχοντας ένα θετικό αποτέλεσμα στα άλλα μέλη της ομάδας και δημιουργώντας ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον.
  • Παρέχετε υγιεινά σνακ στο γραφείο και ενθαρρύνετε τα μεσημεριανά γεύματα της ομάδας να είναι υγιεινά. Τα γραφεία τείνουν να γεμίζουν με γλυκά σνακ, τα οποία απλώς τροφοδοτούν τις ορμονικές ανισορροπίες, ενθαρρύνουν την αύξηση βάρους και μας κάνουν να νιώθουμε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε το άγχος.
  • Παρέχετε ένα ήσυχο δωμάτιο στους υπαλλήλους όπου μπορούν να αποσυρθούν εάν χρειάζονται χρόνο, είτε για διαλογισμό, είτε για κάθισμα ανενόχλητο είτε για ένα σύντομο ύπνο.

Είναι σημαντικό για τους εργοδότες να αναγνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα του εργασιακού στρες και της εξουθένωσης ή τα συμπτώματα των ορμονικών ανισορροπιών τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργαζόμενους τους και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να το αντιμετωπίσουν προτού γίνει χρόνιο ζήτημα.

Πηγή: PrarmacyTimes.com

 

* Πρόκειται για ένα αίσθημα ανεπάρκειας που βιώνουν πολλοί άνθρωποι, ακόμη και όταν είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν την επιτυχία τους και ότι δεν είναι τόσο ταλαντούχοι όσο άλλοι.